Wittenborg University - Het verlies van één van ons; Debbie Kuang 1979 – 2012

Beste studenten, collega’s, vrienden en relaties van Wittenborg

Met groot verdriet en pijn in het hart wil ik u op de hoogte stellen van het tragisch overlijden van onze Wittenborg studente en oud-collega Debbie Kuang. Na een moeilijke strijd heeft Debbie rust gevonden.

Op 21 mei om 23.32 uur eindigde Debbies dappere strijd tegen kanker in het hospice Casa Vera in Epe waar zij de laatste dagen van haar leven heeft doorgebracht. Debbies moeder Wang Shuyun, directeur van Wittenborg Maggie Feng en docent Henry Muusz waren aan haar zijde.

Debbie is geboren in Hunan, China. Ze verliet het ouderlijk huis op jonge leeftijd om te gaan werken in Beijing. Hier ontdekte ze de mogelijkheden om in het buitenland te studeren en welke kansen haar dit kon bieden om zichzelf verder te ontwikkelen. Ze heeft 8 jaar gewerkt om geld te sparen en met behulp van haar werkgever kon zij in januari 2006 beginnen aan haar studie aan Hogeschool Wittenborg in Deventer. Vanaf het begin stond ze bekend om haar vastberadenheid en haar motivatie om van het leven een succes te maken. Ook haar karaoke optredens waren beroemd binnen Wittenborg!

Tegen het einde van 2006 werd bij Debbie borstkanker geconstateerd. Voor haar begon een eerste periode van behandelingen en een operatie. Ze vervolde haar studie in 2007 om haar droom, het behalen van een diploma, te verwezenlijken. In 2008 begon Debbie aan haar stage en werd ze een nog bekender gezicht binnen Wittenborg, maar dan als collega aan de Student Front Desk waar ze nieuwe studenten begeleidde en huidige studenten assisteerde.

Helaas werd in 2010 opnieuw een zeer agressieve kanker geconstateerd. Debbie heeft sindsdien zeer moedig meerdere malen chemotherapie en behandelingen ondergaan, waarvan de laatste behandeling eerder deze maand is gestopt. Gedurende deze periode woonde ze in het huis van Wittenborg docent Henry Muusz en zijn familie in Epe, die voor haar gezorgd hebben als ware het hun eigen dochter en zus. Hoewel Wittenborg in 2010 heeft georganiseerd dat de familie van Debbie haar in Nederland kon bezoeken heeft ze hun sindsdien niet meer gezien. Ze wilde heel graag in Nederland blijven om haar studie af te ronden, terwijl dit steeds moeilijker werd. Ondanks dat is ze in 2011 weer verder gegaan met haar stage bij Wittenborg en maakte ze zelfs samen met haar begeleider haar afstudeerplan en bleef ze opdrachten inleveren.

Twee weken geleden hebben de doktoren geconstateerd dat de laatst mogelijke behandeling niet werkte en dat ze niets meer voor haar konden doen. Met de hulp van Henry en zijn vrouw Ineke is Debbie verhuisd naar het hospice in Epe.

Debbie Kuang – receives honorary degree, Saturday 19th May 2012Vanaf dat moment heeft Wittenborg alles in het werk gesteld om Debbies ouders en zus zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen, o.a. door het regelen van de vliegtickets en visa. Haar moeder is vorige week aangekomen in Nederland, maar door de gesloten IND kantoren vorige week vrijdag (dag na Hemelvaart), komen haar vader en zus helaas pas vanavond aan op Schiphol.

De afgelopen dagen hebben studenten, medewerkers en vrienden Debbie bezocht en afscheid van haar genomen. Op zaterdag 19 mei is in een klein gezelschap haar honary degree uitgereikt door Peter Birdsall en Maggie Feng.

In de laatste dagen heeft Maggie vele uren met Debbie doorgebracht, luisterend naar haar bewogen levensverhaal en informerend naar haar laatste wensen. Debbies geluk bij het ontvangen van haar degree kan niet in woorden worden uitgedrukt.

Tijdens deze emotionele aangelegenheid benadrukte Debbie haar wens dat Wittenborg zal blijven groeien en studenten uit ontwikkelingslanden, zoals zijzelf, zal blijven ondersteunen. Om op deze wijze een mogelijkheid te bieden om te studeren en zich te ontwikkelen. Ze heeft gevraagd haar naam te verbinden aan Wittenborg om op deze wijze  toekomstige studenten uit ontwikkelingslanden kennis te laten maken met de mogelijkheden die Wittenborg biedt.

Wittenborg wil haar diepste dank uitspreken aan de vele mensen die Debbie hebben geholpen en hebben bijgestaan tijdens haar gevecht en in haar laatste dagen. Hiertoe behoren de artsen en het ziekenhuispersoneel, maar in het bijzonder Frank en Pia Nijhuis, die zorgden voor de medische ondersteuning (en veel meer). Daarnaast ook Henry en Ineke, die Debbie in hun huis hebben opgenomen en haar de afgelopen jaren hebben verzorgd. We willen AON verzekeringen bedanken voor hun zorg en ondersteuning de afgelopen 5 jaar. Tevens gaat ook onze dank uit naar de Nederlandse ambassade in Beijing en de IND in Nederland die het onmogelijke mogelijk hebben gemaakt, waardoor moeder en dochter afscheid van elkaar hebben kunnen nemen. Verder bedanken wij medewerkers, studenten en vrienden van Wittenborg voor alle steun in deze moeilijke tijd.

WUP 22/05/2012