Zijlstra: Buitenlandse Studenten Verrijking voor Nederlandse Onderwijs

25.10.2011

 

Tue, 2011-10-04 10:21
Zijlstra: Buitenlandse Studenten Verrijking voor Nederlandse Onderwijs

Staatssecretaris Zijlstra laat onderzoek doen naar de kosten en baten van buitenlanders die in Nederland studeren. Op basis van de resultaten, die hij de Tweede Kamer halverwege november voorlegt, wil hij bepalen of het beleid moet worden aangescherpt en welke afspraken er te maken zijn binnen de EU. Ook deze week was de toestroom van buitenlandse studenten weer een issue in het parlement. 

© Transfer

 

PVV-kamerlid Harm Beertema verzocht de regering maandag met een motie om te stoppen met de actieve werving van buitenlandse studenten. Ook de SP liet zich kritisch uit over het actief binnenhalen van internationale studenten.Jasper van Dijk vergeleek het aantal internationale studenten dat hier onderwijs komt volgen met het aantal Nederlanders dat in het buitenland gaat studeren. Daardoor ontstaat volgens hem een negatief saldo van honderd miljoen euro. Beertema riep Zijlstra op niet meer studenten ons land in te laten dan er Nederlanders naar het buitenland gaan.

 

Dit verzoek was echter aan dovemansoren gericht. Zijlstra noemde buitenlandse studenten een verrijking voor het Nederlandse onderwijs en wees op de economische spin-off die deze groep met zich meebrengt. “We zitten wat betreft het aantal buitenlandse studenten onder het EU-gemiddelde. De balans tussen inkomende en uitgaande studenten zal me plat gezegd worst zijn.”

 

Wel moeten de buitenlandse studenten volgens de staatsecretaris iets toevoegen. “We moeten ze niet halen om maar meer studenten te hebben, ze moeten voldoen aan kwalitatieve criteria. We mogen geen vluchtplaats worden voor studenten die in eigen land niet goed genoeg zijn.” Als er aanwijzingen zijn dat de kwaliteit van een opleiding in het geding is door  de groei van het aantal buitenlandse studenten, belooft Zijlstra de betreffende instelling daarop aan te spreken.